Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta na słodko z cukinią

Autor
A A A
  • Tarta na słodko z cukinią

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tarta na słodko z cukinią - składniki:
Tarta na słodko z cukinią - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: Na stolnicę przesiej mąkę i cukier puder, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, dodaj jajko i śmietanę. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i posyp cienką warstwą bułki tartej. Schłodzone ciasto rozwałkuj, nawiń na wałek, przenieś do formy, dociśnij i przytnij brzegi. Na ciasto połóż folię aluminiową, a wierzch wysyp fasolą, ryżem lub specjalnymi ciężarkami do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź. Przygotuj farsz: Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Odciśnij i dodaj brandy, odstaw na około 30 minut. Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a pod koniec gotowania dodaj cukinię, orzechy i czekoladę. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotową masę przełóż na upieczoną i przestudzoną tartę, następnie ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 20-30 minut. Gdy ostygnie, obficie posyp cukrem pudrem. Rada: tartę możesz przygotować w wersji bez alkoholu - wówczas nie odciskaj startej cukinii z soku.
Mini tarty dla każdego