Ciasto z jabłkami
- ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 185 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- farsz:
- 4 jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki dżemu morelowego
- bita śmietana lub lody
Informacje o Ciasto z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon
Ciasto z jabłkami nie musi być szarlotką. Soczyste, kwaskowe jabłka również dobrze smakują na chrupiącym, złocistym cieście francuskim, w puszystej drożdżówce czy też w prostym, domowym cieście ucieranym. Jak wybrać jabłka? Najlepsze i do tradycyjnej szarlotki, i do tarty tatin są jabłka twarde
-
Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami
jabłkami z bloga Kingi Paruzel - doskonały przepis na te dni, kiedy liczy się czas. Ciasta z jabłkami doskonale smakują z tą przyprawą, choć zdarzają się również zwolennicy dodawania wanilii. Takie wypieki gwarantują piękny zapach roznoszący się po całym domu. 7 dużych jabłek 2 szklanki mąki 1
-
Ciasto z jabłkami 5 razy
, zaczynając od części z jabłkami. Sklej brzegi ciasta (grubsze lub nieładne fragmenty boków odetnij ostrym nożem. Delikatnie przełóż zwinięty strudel na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut, aż strudel się zrumieni. W trakcie pieczenia posmaruj ciasto stopionym masłem Zobacz też przepis na
-
Menu dnia z tradycyjnym rosołem
śmietaną, a jeśli masz ochotę zaszaleć, podaj je z lodami waniliowymi - jeszcze ciepłe. Ciasto z jabłkami Składniki: ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 185 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu farsz: 4 jabłka 1 łyżka
-
Menu dnia z makaronem w aksamitnym sosie
orzechami i czosnkiem oraz Buraczki z pomarańczami Fettucine Alfredo to prawdziwa klasyka kuchni włoskiej. Wstążki makaronu w śmietanowym sosie z pewnością zasmakują dużym i małym. Zobacz przepis na: Fettucine Alfredo Pyszne ciasto z jabłkami dla całej rodziny Zobacz przepis na: Jabłka pod migdałową
-
Ricotta - łagodny i delikatny ser a la twarożek
mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie połącz składniki. Do ciasta dodaj jabłka. Delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i łyżka nakładaj ciasto. Placuszki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Przepis nadesłany na konkurs "Rodzinny przepis". Przepis na
-
Potrawy z winogron
ognia, dodajemy białe winogrona i cynamon. Zupę studzimy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy na zimno. Świeże figi Ciasta z jabłkami Wegańskie przysmaki
-
Menu ukraińskie z trochę inną mizerią
: 120 g serka kremowego (np. philadelphia) 120 g masła 120 g mąki szczypta soli Zagnieść ciasto z serka, masła i mąki, dodać sól. Gdy powstanie spójna kula, podzielić ją na małe, formowane w dłoniach kulki wielkości mniej więcej mirabelki. Wstawić do lodówki, by ciasto stężało. Jabłka zetrzeć na
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki