Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierożki czekoladowe z jagodami
Pierożki czekoladowe z jagodami - składniki:
Pierożki czekoladowe z jagodami - sposób przygotowania:
przepis na 6 porcji
Przygotuj farsz: owoce wymieszaj z pokruszoną czekoladą, cukrem waniliowym, miodem i miętą.
Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z kakao, dodaj szczyptę soli i jajko. Ponownie wymieszaj i dodaj mleka do otrzymania odpowiedniej gęstości - dodaj go tyle, aby otrzymać elastyczne ciasto. Następnie cienko je rozwałkuj i wykrój krążki.
Na krążki nakładaj owoce z czekoladą i sklejaj pierożki. Ugotuj je we wrzącej wodzie, odcedź i podawaj z sosem z białej czekolady.
- 250 g mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- mleko (ile potrzeba do odpowiedniej konsystencji ciasta)
- 1 jajko
- 300 g leśnych owoców takich jak jeżyny lub borówki albo poziomki (owoce mogą być mrożone)
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki siekanej świeżej mięty
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki miodu
- sos z białej czekolady (kupny lub z białej czekolady rozpuszczonej z niewielką ilością śmietanki)
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki