Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z grzybów i kaczki

Autor
A A A
  • Risotto z grzybów i kaczki

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Risotto z grzybów i kaczki - składniki:
Risotto z grzybów i kaczki - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Piersi z kaczki pokrój w paski, oprósz solą i pieprzem, po czym na mocno rozgrzanej łyżce oleju przesmaż tak, aby każdy kawałek pozostał w środku różowy, a przyrumieniony z zewnątrz. Grzyby oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w bardzo grubą kostkę i przesmaż na mocno rozgrzanej łyżce oleju. Pod koniec smażenia posyp listkami świeżego tymianku, dopraw solą i pieprzem. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek zeszklij na jednej łyżce oleju, następnie wsyp ryż i dokładnie wymieszaj, nie zdejmując z ognia. Przesmażaj, aż ziarenka ryżu pokryją się tłuszczem, ale uważaj, żeby się nie przypaliły. Następnie wlej wino i gotuj na wolnym ogniu. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, wlej bardzo małą porcję (1-2 łyżki wazowe) bulionu drobiowego i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając. Gdy bulion zostanie prawie całkiem wchłonięty, dolej następna porcję bulionu. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż zmięknie i będzie miał kremową, lekko wilgotną konsystencję. Na koniec dodaj do ryżu przesmażoną kaczkę, borowiki i startą skórkę z owoców. Wszystko delikatnie wymieszaj widelcem i pozostaw na 3-4 minuty w ciepłym miejscu. Tuż przed podaniem posyp startym serem, wymieszaj i nakładaj na talerze.