Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Placuszki z morelami
Placuszki z morelami - składniki:
Placuszki z morelami - sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski. Wlać kefir, wbić żółtka, zmiksować. Ubić pianę z białek i z proszkiem do pieczenia delikatnie wmieszać w ciasto. Odstawić na 15 min. Morele przekroić, usunąć pestki. Szczelinowym nożem cieniutko obrać każdą połówkę owocu, pokroić na plastry, dodać do ciasta. Nabierać porcje ciasta łyżką, kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz i usmażyć na rumiano z obu stron. Partiami przekładać je na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem i podawać.
- 35 dag mąki
- 2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
- 3 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 dag moreli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki