Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kapusta po alzacku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kapusta po alzacku - składniki:
  • Mała główka kapusty
  • 15 dag niezbyt tłustego wędzonego boczku
  • 2-3 winne jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu
  • 10-15 ziarenek jałowca
  • 1-2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól
Kapusta po alzacku - sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować, obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. W rondlu stopić pokrojony w kostkę boczek. Na wytopionym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę i chwilę smażyć, mieszając. Dodać wymieszaną z jabłkami kapustę, roztarty z solą czosnek, jałowiec, pieprz, wlać bulion, wymieszać i gotować pod przykryciem około 30 min, po czym wlać wino, wymieszać i dusić na małym ogniu jeszcze 30-40 minut. Podawać do wieprzowiny lub kiełbasek.