Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka wiosenna ze szpinakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Sałatka wiosenna ze szpinakiem - składniki:
Sałatka wiosenna ze szpinakiem - sposób przygotowania: Szpinak sałatkowy wypłukać i osuszyć. Ze zwykłego szpinaku odciąć ogonki, a liście wypłukać, ułożyć na sicie i na moment zanurzyć w posolonej wrzącej wodzie. Osączyć je, osuszyć, wystudzić i - jeśli są duże - grubo pokroić (szpinaku sałatkowego nie trzeba blanszować i kroić). Dodać pokrojone: w kosteczkę białka, w paski - płaty papryki i na połówki lub ćwiartki - pomidorki koktajlowe. Dorzucić posiekaną bazylię, orzeszki wasabi (do kupienia w hipermarketach i sklepach z azjatycką żywnością) lub grzanki oraz uprażone na suchej patelni pestki dyni. Wymieszać. Żółtka jaj ugotowanych na twardo utrzeć z łyżeczką cukru i musztardą i, nadal ucierając, powoli wlewać jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić sos do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ew. cukrem. Polać sosem sałatkę, schłodzić i podawać.