Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście - składniki:
Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście - sposób przygotowania: Łososia umyć, pokroić na 2 porcje. Z umytej cytryny zetrzeć skórkę. Łososia skropię sokiem z połowy z cytryny. Nasiona gorczycy rozetrzeć delikatnie w moździerzu, wymieszać z papryką i solą. Dokładnie natrzeć mieszanką rybę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę dodać do niej skórkę cytrynową i natrzeć nimi rybę. Posypać odrobiną suszonego czosnku. Tak przygotowaną rybę włożyć do ceramicznej miski, przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc ale i 3 godziny wystarczą. Do głębokiego garnka wlać oliwę, rozgrzać dość mocno. Na gorący tłuszcz wrzucać porcjami makaron ryżowy. Smażyć kilka sekund, przewracając na drugą stronę, aby cały makaron napęczniał. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Awokado obrać i pokroić na cieknie plasterki. Skropić cytryną, aby nie ściemniało. Na rozgrzanej patelni usmażyć łososia ( tak jak lubicie, zachęcam aby go nie przepiec, najlepszy jest soczysty z cienką różową kreską w środku). Na dużym talerzu ułożyć porcję chrustu ryżowego ( troszkę go połamcie). Na chrust ułożyć porcję łososia, obok porcję awokado. Całość przybrać świeżą kolendrą, przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Łososia polać octem balsamicznym. Przepis pochodzi z bloga http://sprawdzonakuchnia.pl/