Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Balotyna z perliczki i sarny na musie z buraków z sosem z szalotek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Balotyna z perliczki i sarny na musie z buraków z sosem z szalotek - składniki:
Balotyna z perliczki i sarny na musie z buraków z sosem z szalotek - sposób przygotowania: Polędwiczkę z sarny zamarynuj w przyprawach oraz w wódce. Przygotuj farsz francuski: zmielone mięso z udka perliczki wymieszaj ze śmietanką i jajkiem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Na folii aluminiowej posmarowanej olejem ułóż warstwami: zblanszowane liście kapusty, plastry wędzonej szynki, farsz z perliczki. Na farszu ułóż polędwiczkę, zroluj całość w ciasną roladę i zawiń w folię aluminiową. Na suchej rozgrzanej patelni smaż rulon, obracając co 2 minuty. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 135 st. C. Piecz 20 minut, tak aby mięso sarny zostało lekko krwiste. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej 2 łyżki cukru. Gdy zamieni się w jasny karmel, dodaj tymianek i drobno posiekaną szalotkę. Smaż 1-2 minuty, aż szalotka się zeszkli. Zalej winem, dodaj posiekane śliwki i gotuj, aż sos zmniejszy objętość o połowę. Dopraw do smaku i przecedź przez sito. Buraki upiecz w piekarniku w temp. 180 st. C, aż będą miękkie. Wyjmij z pieca, odstaw do ostudzenia. Następnie obierz je i zmiksuj na gładki mus z dodatkiem soku z limonki oraz przypraw. Na patelni rozgrzej miód z masłem, startym imbirem i czuszką. Dodaj obrany, pokrojony w grube słupki korzeń pietruszki, posiekany koperek, sól, pieprz. Smaż, aż pietruszka się zrumieni. Roladę pokrój w plastry, podawaj z sosem, musem z buraków i karmelizowaną pietruszką.