Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Parpadelle z kremowym sosem pomidorowym z mascarpone
Parpadelle z kremowym sosem pomidorowym z mascarpone - składniki:
Parpadelle z kremowym sosem pomidorowym z mascarpone - sposób przygotowania:
Pomidory sparzamy i pozbywamy się skórki, następnie kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, pod koniec dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy pomidory i dusimy dopóki się nie rozpadną, następnie dodajemy wino. Sos redukujemy, doprawiamy octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. W międzyczasie gotujemy makaron wedle wskazówek na opakowaniu. Sos, aby był kremowy dodajemy do niego mascarpone. Gdy makaron będzie ugotowany, najlepiej al dente, wrzucamy go do sosu. Mieszamy podajemy gorące - na świeżo.
Przepis pochodzi z bloga: www.quchniakaroli.pl
- 300 g makaronu parpadelle
- 5 pomidorów - malinówek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz oraz bazylia i oregano - do smaku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki