Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Roladki wołowe w liściach chrzanu z kaszą gryczaną zasmażaną z pokrzywą
Roladki wołowe w liściach chrzanu z kaszą gryczaną zasmażaną z pokrzywą - składniki:
Roladki wołowe w liściach chrzanu z kaszą gryczaną zasmażaną z pokrzywą - sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażyć na oliwie przez ok 2 minuty, dodać tymianek sól i pieprz i dusić na małym ogniu ok 10 minut. Liście chrzanu zblanszować. Wołowinę rozbić i posmarować musztardą. Na plastry wołowiny wyłożyć ostudzone pieczarki z cebulą. Plastry zrolować z farszem. Roladki zawinąć w liście chrzanu.
ułożyć rolady w garnku/ naczyniu do pieczenia. Podsmażyć bardzo delikatnie z obu stron, po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ja gotowałam 1,5 godziny).
1 woreczek kaszy ugotować al dente. Opłukaną młodą pokrzywę sparzyć wrzątkiem na sicie. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną pokrzywę, posiekany czosnek i posiekane orzechy włoskie. Smażyć przez 5 minut. Dodać kaszę i podlać ją lekko bulionem. Dusić jeszcze ok 5 minut, aż bulion odparuje.
- dwa plastry chudej wołowiny
- 6 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- tymianek
- sól i pieprz do smaku
- musztarda Dijon
- dwa duże lub 4 średnie liście chrzanu
- 2 szklanki bulionu wołowo-drobiowego
- łyżka oliwy
- Kasza:
- 1 woreczek kaszy gryczanej palonej
- garść młodej pokrzywy
- garść orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki bulionu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki