Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szaszłyki w winnej marynacie
Szaszłyki w winnej marynacie - składniki:
Szaszłyki w winnej marynacie - sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę: Wino połączyć z olejem, sosem sojowym oraz octem balsamicznym, wymieszać. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku oraz posiekane papryczki chilli. Wsypać zmieszane zioła, doprawić solą i pieprzem. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać, szczelnie zamknąć (najlepiej w próżniowym pojemniku) i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Cebule oczyścić, pokroić w plastry. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i cebulę. Opiekać na grillu około 20 minut, często obracając.
Przygotowuję je, gdy robimy rodzinnego grilla, wszyscy zawsze się o nie kłócą.
- 1 kg filetu z kurczaka
- 2 cebule
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- ząbek czosnku
- 3 suszone papryczki chilli
- 2 łyżki oleju rzepakowgo
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól i pieprz świeżo mielony
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki