Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierś z kurczaka grillowana w sakiewce z folii z gorgonzola, kurkami i sałatką pomarańczową
Pierś z kurczaka grillowana w sakiewce z folii z gorgonzola, kurkami i sałatką pomarańczową - składniki:
Pierś z kurczaka grillowana w sakiewce z folii z gorgonzola, kurkami i sałatką pomarańczową - sposób przygotowania:
Zrobić marynatę do piersi, czyli wymieszać razem wszystkie składniki. Piersi z kurczaka posmarować z obu stron marynata i odstawić na 30 minut. Kalafior porwać na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić.
W międzyczasie zrobić sałatkę. Do miski dodajemy sałatę, pokrojone w kostkę pomidory, awokado, drobno posiekane chilli, cebule w piórka i kalafior. W malej miseczce wymieszać olej, sok z limonki, pomarańczy i ocet. Sosem polać sałatkę, wymieszać.
Następnie rozgrzać grilla i obrumienić na nim piersi przez 3 minuty.
Rozgrzać masło na patelni, dodać kurki, doprawić sola i pieprzem. Podsmażyć przez kilka minut. Przykryć, odstawić.
Cukinie pokroić w plasterki, cebule w piórka, a seler naciowy (po obraniu z cienkich wąsów) na półksiężyce. Chilli drobno posiekać. z folii aluminiowej zrobić 3 duże kwadraty. Środek każdego posmarować reszta marynaty z piersi. ułożyć po kilka kawałków cukinii, cebuli i selera. Na to położyć piersi z kurczaka, na wierzch piersi ułożyć znowu trochę cebuli, cukinii, posypać papryczka chili i po 2 kawałki sera gorgonzola. Wszystko szczelnie zakryć i wstawić ponownie na grilla. piec w zależności od rodzaju grilla ok 5 minut.
Zdjąć, otworzyć sakiewkę i do środka włożyć kawałki sera gorgonzola, bo ten, który był w środku się roztopił na pyszny sos oraz kurki.
Podajemy z sałatką i świeżym pieczywem.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga: mojkulinarnypamietnik.blogspot.com
- Marynata:
- 2 łyżki musztardy bawarskiej
- łyżka sosu słodkiego chilli
- ząbek czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- Sakiewka:
- 3 piersi z kurczaka
- mała cukinia
- seler naciowy 2 gałązki
- papryczka chilli
- czerwona cebula
- łyżka masła
- szklanka kurek (mrożonych)
- 100 g sera gorgonzola
- sól
- pieprz
- Sałatka:
- 1/2 opakowania mieszanki kolorowych salat
- pomidor
- czerwona cebula
- awokado
- 1/3 kalafiora zielonego
- soku z 1/2 limonki
- łyżeczka oleju rzepakowego
- łyżeczka octu balsamicznego
- sok z 1/2 pomarańczy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki