Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zrazy zawijane

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zrazy zawijane - składniki:
Zrazy zawijane - sposób przygotowania: Umyte mięso kroimy w poprzek włókien na plastry centymetrowej grubości. Rozklepujemy je z obu stron drewnianym tłuczkiem. Każdy płat smarujemy musztardą i układamy na nim cebulę, ogórek i plasterek boczku. Zwijamy, owijając nicią lub spinając wykałaczkami. Oprószamy zrazy mąką, obsmażamy na rumiano najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Obsmażone mięso układamy w rondlu na warstwie pokrojonych warzyw i posiekanego czosnku. Wrzucamy przyprawy. Zalewamy ciepłym bulionem, dusimy 30 minut. Miękkie zrazy wyjmujemy łyżką cedzakową do miski. Usuwamy przyprawy, a sos miksujemy. Wkładamy zrazy z powrotem i razem zagotowujemy. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.

Informacje o Zrazy zawijane

  • Co naprawdę jadł pan Zagłoba

    Co naprawdę jadł pan Zagłoba

    , wymienia też zrazy wielkanocne, które najlepsze były u księcia Czartoryskiego. - Protoplaści polskich zrazów to opisane przez Czernieckiego "suropiecki śpikowane i nieśpikowane" z mięsa wołowego lub cielęcego, duszone z dodatkiem rosołu. Znane nam zrazy zawijane