Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ravioli w sosie ze świeżych pomidorów (Ravioli con salsa pomodoro)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ravioli w sosie ze świeżych pomidorów (Ravioli con salsa pomodoro) - składniki:
Ravioli w sosie ze świeżych pomidorów (Ravioli con salsa pomodoro) - sposób przygotowania: Przygotować farsz: ugotować boćwinę do miękkości, osuszyć, posiekać i odstawić. Pokroić dwa pomidory i odstawić. Roztopić smalec na łyżeczce oliwy, dodać cebulę i czosnek. Kiedy skwarki staną się chrupiące, dodać mięso i je zrumienić, a następnie dodać boćwinę i pomidory. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i gotować jeszcze przez kilka minut. Zrobić makaron: wymieszać mąkę z jajkami, oliwą z oliwek i solą. Dobrze wyrobić ciasto, rozwałkować je, a następnie na przykład za pomocą maszynki do makaronu pociąć na paski o szerokości około 6 cm. Na połowie pasków kłaść łyżeczkę farszu co około 5 cm. Paski ciasta pokryte nadzieniem przykryć pozostałą częścią ciasta i pociąć na kwadraty nożem do ravioli. Oddzielić pierożki od siebie, upewniając się, że każdy z nich jest dobrze sklejony. Przyrządzić sos: zanurzyć pomidory we wrzącej wodzie, aby skórka łatwo odchodziła od miąższu. Wyjąć je z wrzątku, osuszyć i oddzielić skórki. Odsączone z nadmiaru soku pomidory posiekać i dusić na 2 łyżkach masła i takiej samej ilości oliwy z oliwek. Wrzucić ravioli do dużego garnka z wrzącą wodą. Kiedy pierożki się ugotują, wyłowić je łyżką durszlakową, przełożyć na talerz, polać sosem pomidorowym oraz posypać parmezanem.