Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Farsumagru
Farsumagru - składniki:
Farsumagru - sposób przygotowania:
Mięso rozbić na jeden dość cienki kawałek o grubości około 2 cm i wymiarach mniej więcej 20 × 30 cm. Trzeba uważać, żeby nie rozedrzeć mięsa. Czosnek rozgnieść na papkę i smażyć w niewielkiej ilości oliwy. Dodać bułkę tartą, odpowiednią ilość płatków chili, by zgodnie z upodobaniem ożywić smak farsumagru, przyprawić solą. Smażyć, aż bułka tarta zrobi się złocista. Przełożyć do miski i dodać orzeszki piniowe. Pokroić tłuszcz wieprzowy na drobne kawałki i smażyć z mieloną cielęciną lub wołowiną. Dodać ?to, na co mamy ochotę?. Wszystko dokładnie
wymieszać i przyprawić. Obrać jajka ze skorupek i odciąć czubki tak, żeby odsłonić żółtka. Rozbity płat cielęciny lub wieprzowiny rozłożyć płasko i posmarować jego powierzchnię połową farszu. Ułożyć jajka przez środek, wzdłuż mięsa, a następnie na wierzchu rozsmarować resztę farszu. Starannie zawinąć mięso. Związać w kluczowych miejscach,
żeby się nie rozpadło, i wetknąć końce do środka, aby całość była szczelna. Podgrzać w rondlu nieco oliwy i przyrumienić całą zewnętrzną powierzchnię mięsa. Dodać bulion i wino, gotować delikatnie przez godzinę, regularnie odwracając mięso. Wyjąć farsumagru. Do bulionu i wina dodać warzywa i podkręcić gaz, żeby płyn się wygotował. Pokroić
farsumagru w plastry i podawać z warzywami i bulionem pozostałym po wygotowaniu.
Jest to jedno z dań występujących powszechnie na Sycylii - z tym oczywiście zastrzeżeniem, że nie ma dwóch takich samych wersji. Farsumagru robi się zazwyczaj z wołowiny lub cielęciny, ale bracia Pomellowie upierali się przy kontrowersyjnym poglądzie, że można je przygotować również z wieprzowiny.
- duży kawałek cielęciny lub wieprzowiny (około 1 kg)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki stołowe świeżej bułki tartej
- płatki peperoncino (chili)
- 2 łyżki stołowowe orzeszków piniowych
- 55 g tłuszczu wieprzowego
- 115 g mielonej cielęciny lub wołowiny
- sól
- i... cokolwiek co chcemy podać - jak powiedział Cermelo Pomella - np. ser caciovallo
- szynka itp.
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 400 ml bulionu
- 200 ml białego wina
- 100 g świeżego grochu
- 100 g blanszowanej i pokrojonej marchewki
- 100 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki