Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Farsumagru

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Farsumagru - składniki:
Farsumagru - sposób przygotowania: Mięso rozbić na jeden dość cienki kawałek o grubości około 2 cm i wymiarach mniej więcej 20 × 30 cm. Trzeba uważać, żeby nie rozedrzeć mięsa. Czosnek rozgnieść na papkę i smażyć w niewielkiej ilości oliwy. Dodać bułkę tartą, odpowiednią ilość płatków chili, by zgodnie z upodobaniem ożywić smak farsumagru, przyprawić solą. Smażyć, aż bułka tarta zrobi się złocista. Przełożyć do miski i dodać orzeszki piniowe. Pokroić tłuszcz wieprzowy na drobne kawałki i smażyć z mieloną cielęciną lub wołowiną. Dodać ?to, na co mamy ochotę?. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Obrać jajka ze skorupek i odciąć czubki tak, żeby odsłonić żółtka. Rozbity płat cielęciny lub wieprzowiny rozłożyć płasko i posmarować jego powierzchnię połową farszu. Ułożyć jajka przez środek, wzdłuż mięsa, a następnie na wierzchu rozsmarować resztę farszu. Starannie zawinąć mięso. Związać w kluczowych miejscach, żeby się nie rozpadło, i wetknąć końce do środka, aby całość była szczelna. Podgrzać w rondlu nieco oliwy i przyrumienić całą zewnętrzną powierzchnię mięsa. Dodać bulion i wino, gotować delikatnie przez godzinę, regularnie odwracając mięso. Wyjąć farsumagru. Do bulionu i wina dodać warzywa i podkręcić gaz, żeby płyn się wygotował. Pokroić farsumagru w plastry i podawać z warzywami i bulionem pozostałym po wygotowaniu. Jest to jedno z dań występujących powszechnie na Sycylii - z tym oczywiście zastrzeżeniem, że nie ma dwóch takich samych wersji. Farsumagru robi się zazwyczaj z wołowiny lub cielęciny, ale bracia Pomellowie upierali się przy kontrowersyjnym poglądzie, że można je przygotować również z wieprzowiny.