Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z pieczonych pomidorów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z pieczonych pomidorów - składniki:
  • 1.5 kg dużych pomidorów
  • 4 duże gałązki tymianku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 120 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • liście różnych rodzajów sałat
  • garść listków bazylii
  • oliwa
  • parmezan starty na grube wióry
  • natarte czosnkiem grzanki z żytniego chleba
Sałatka z pieczonych pomidorów - sposób przygotowania: Na natłuszczonej blasze układamy ćwiartki oczyszczonych z pestek pomidorów, skórką do dołu. Kładziemy na nich gałązki tymianku, a pomiędzy nimi nieobrane ząbki czosnku. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 45 minut w 150°C. Po tym czasie odwracamy pomidory, pieczemy jeszcze godzinę i po przestudzeniu delikatnie zdejmujemy skórki. Pieczone pomidory podajemy na liściach sałaty posypane wiórkami parmezanu, z dodatkiem grzanek z żytniego chleba.