Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makówki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makówki - składniki:
Makówki - sposób przygotowania: Do miski: Bułki rozdrobnic na mniejsze kawałki ok 2-3cm. Sucharki i pierniczki połamać na mniejsze kawałki. Wysypać bakalie. Mleko zagotować w osobnym naczyniu. Mak wymieszać z cukrem. Zagotowanym mlekiem zalać mak z cukrem dodać aromat migdałowy. Masę makową wylać na przygotowane bakalie z sucharkami.

Informacje o Makówki

  • Święta regionalnie - wyniki konkursu

    Święta regionalnie - wyniki konkursu

    ; Justyna L. za przepis - "Świąteczny strudel makowy" tradycyjny w woj. lubuskim Miejsce 2: Agata M. za przepis - Śląskie Makówki - odpowiednik Wielkopolskich klusek z makiem Miejsce 3: Aleksandra S. za przepis - Jabłka pieczone z powidłami śliwkowymi i bakaliami, oblane w karmel Wyróżnienia

  • Wigilijne dania z makaronem w roli głównej

    Wigilijne dania z makaronem w roli głównej

    , panierujemy w prażonym maku i pieczemy około 20 minut w piecu o temperaturze 100 stopni. Pappardelle wykładamy na karpia, a całość posypujemy posiekaną pietruszką. Makówki z lodami cynamonowymi .         śmietanka 30

  • Wigilijna fuzja smaków

    Wigilijna fuzja smaków

    rodzina w Senegalu nie obchodziła Bożego Narodzenia. On sam odwiedzał w Wigilię swoich katolickich przyjaciół - tam tradycyjnie jest to noc spędzana na rozmowach i ucztowaniu do rana. W Polsce świętuje z rodziną żony Małgosi. Jego ulubione potrawy wigilijne to barszcz z uszkami, makówki i kompot z