Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pralinki czekoladowo-orzechowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pralinki czekoladowo-orzechowe - składniki:
  • 100 g wafelków z nadzieniem z orzechów (bez polewy czekoladowej)
  • 100 g orzechów laskowych
  • 200 g kremu czekoladowego
  • 200 g czekolady do obtoczenia (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
Pralinki czekoladowo-orzechowe - sposób przygotowania: Orzechy laskowe prażymy przez kilka minut na patelni. Przez chwilę studzimy, zawijamy w papierowy ręcznik i pocieramy, aby zeszła skórka. Siekamy na drobne kawałki. Wafelki drobno kruszymy do miski, łączymy z orzechami, dodajemy krem czekoladowy i całość mieszamy. Zwilżamy dłonie w letniej wodzie i formujemy z masy kulki (woda zapobiega przyklejaniu się masy do dłoni). Układamy na tacce i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Schłodzone kulki moczymy w rozpuszczonej czekoladzie (ja użyłam mlecznej, białej i z bakaliami). Układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy do zastygnięcia. Przechowujemy w lodówce.