Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sznycel cielęcy po wiedeńsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sznycel cielęcy po wiedeńsku - składniki:
Sznycel cielęcy po wiedeńsku - sposób przygotowania: Tniemy udziec na plastry dwucentymetrowej grubości, usuwamy tłuszcz i błonę. Największe części przeznaczymy na kotlety. Rozbijamy je tłuczkiem na grubość około jednego centymetra. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko lekko ubijamy widelcem, dodajemy troszkę soli i łyżkę zimnej wody. Panierujemy kotlety. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej patelni. Wkładamy kotlety do gorącego tłuszczu, smażymy dwie minuty, przewracamy, i jeszcze dwie minuty. Usmażone kotlety osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ćwiartką cytryny. Rada: Kupując mięso na sznycle, wybierajmy kawałek udźca z najgrubszej części.

Informacje o Sznycel cielęcy po wiedeńsku

  • Menu dnia prosto z Austrii

    Menu dnia prosto z Austrii

    jedynie z cząstką cytryny w towarzystwie piwa lub wina. Sznycel cielęcy po wiedeńsku 60 dag cielęciny bez kości (najlepiej z udźca) 6 łyżek masła 5 jajek tłuszcz do smażenia mąka i tarta bułka do panierowania 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sól ew. cząstki cytryny do dekoracji Mięso oczyść z