Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sznycel cielęcy po wiedeńsku
Sznycel cielęcy po wiedeńsku - składniki:
Sznycel cielęcy po wiedeńsku - sposób przygotowania:
Tniemy udziec na plastry dwucentymetrowej grubości, usuwamy tłuszcz i błonę. Największe części przeznaczymy na kotlety. Rozbijamy je tłuczkiem na grubość około jednego centymetra. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko lekko ubijamy widelcem, dodajemy troszkę soli i łyżkę zimnej wody. Panierujemy kotlety. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej patelni. Wkładamy kotlety do gorącego tłuszczu, smażymy dwie minuty, przewracamy, i jeszcze dwie minuty. Usmażone kotlety osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z ćwiartką cytryny.
Rada: Kupując mięso na sznycle, wybierajmy kawałek udźca z najgrubszej części.
- 1/2 kg udźca cielęcego
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz
- cytryna
Informacje o Sznycel cielęcy po wiedeńsku
-
Menu dnia prosto z Austrii
jedynie z cząstką cytryny w towarzystwie piwa lub wina. Sznycel cielęcy po wiedeńsku 60 dag cielęciny bez kości (najlepiej z udźca) 6 łyżek masła 5 jajek tłuszcz do smażenia mąka i tarta bułka do panierowania 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sól ew. cząstki cytryny do dekoracji Mięso oczyść z
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki