Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Orzechy na słodko

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Orzechy na słodko - składniki:
Orzechy na słodko - sposób przygotowania: Orzechy wysypujemy na blachę do pieczenia. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, co 2-3 minuty mieszamy. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Smażymy, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier zacznie się karmelizować - będzie płynny i nabierze złotego koloru, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Wsypujemy orzechy i mieszamy, tak aby karmel oblepił je ze wszystkich stron. Następnie wysypujemy na zimną tacę, równomiernie rozprowadzamy i zostawiamy, aż wystygną. Orzechy i pestki najlepiej przed podaniem lekko podprażyć na suchej patelni. Są wówczas bardziej chrupiące i pięknie pachną.
Kulki mocy - zyskaj super moce przed maratonem

Informacje o Orzechy na słodko

  • Menu dnia ze słodkimi naleśnikami

    Menu dnia ze słodkimi naleśnikami

    Chrupiąca, słodko-kwaskowa, w sam raz do dań rybnych lub potraw z drobiu. W przepisie najlepiej wykorzystać soczyste, twarde jabłka. Surówka z selera naciowego i jabłek z orzechami 2 zielone, soczyste jabłka 4 łodygi selera naciowego 50 ml majonezu 50 ml kwaśnej śmietany (można zastąpić gęstym jogur

  • Menu dnia z trochę inną pizzą

    Menu dnia z trochę inną pizzą

    Oprócz włoskich, w podobny sposób możesz również przygotować inne orzechy, np. migdały, laskowe, nerkowce czy ziemne. Piekąc je uważaj, aby zbytnio nie zbrązowiały, gdyż mogą się stać gorzkie. Orzechy na słodko 150 g orzechów włoskich łuskanych 1 łyżka masła szklanka cukru (najlepiej trzcinowego) 2

  • Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

    Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

    wspólne oglądanie filmu czy meczu. Orzechy na słodko 150 g orzechów włoskich łuskanych 1 łyżka masła szklanka cukru (najlepiej trzcinowego) 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli Orzechy wysypujemy na blachę do pieczenia. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, co 2