Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Murzynek ze śliwkami
Murzynek ze śliwkami - składniki:
Murzynek ze śliwkami - sposób przygotowania:
Do rondla wlać wodę wsypać cukier, kakao i dodać pokrojoną margarynę. Podgrzewać aż margaryna się roztopi i wszystkie składniki się ze sobą połączą. Wystudzić. Śliwki opłukać, osuszyć i pozbyć się z nich pestek. Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać mąkę , proszek do pieczenia oraz sodę. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej prostokątnej formy. Na wierzch wyłożyć śliwki. Piec około 55 minut w temp. 180 stopni. Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
- 2 szklanki mąka
- 20 dag cukru
- 5 jaj
- 25 dag margaryny
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 dag śliwek węgierek
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki