Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sushi z paluszkami krabowymi
Sushi z paluszkami krabowymi - składniki:
Sushi z paluszkami krabowymi - sposób przygotowania:
Gotuje ryż ( na 250 g ryżu biore 250 g wody). Czas gotowania ryżu uzależniony jest od posiadanej kuchenki. Przy kuchence gazowej 15 minut na mały ogniu. Przy kuchence elektrycznej 10 minut, po czym zostawiam na ciepłej płycie jeszcze z 10 minut pod przykryciem żeby doszedł. Podgrzewamy ocet dodajemy cukier, sól i łączymy z ryżem. Powoli studzimy. W tym czasie obieramy ogórka ze skórki kroimy w cienkie paski, tak samo robimy z awokado.
Na listek nori kładziemy wystudzony ryż. Smarujemy po środku pasta wasabi ( bardzo mało bo strasznie pikantna). Na to kładziemy plasterek ogórka, plasterek awokado, 1 paluszek krabowy, plasterek łososia. Dla wielbicieli kawioru możemy dodać łyżeczkę do środka ( ja dodaje). Zawijamy delikatnie listek nori, po czym delikatnie go zgniatamy żeby sie nie rozwalił przy krojeniu. Kroimy na 6 szt. na każdy kawałek nakładam łyżeczkę kawioru i cienki listek imbiru.
Tak przygotowane sushi maczam w sosie sojowym i pochłaniamy w całości do buzi. Przegryzam imbirem. Jeśli ktoś lubi wersje bardzo pikantną można na każdy kawałek susi dać kropelkę wasabi.
- 250 gr ryżu do sushi
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyzeczka cukru
- troszkę soli
- pół ogórka zielonego
- 6 paluszków krabowych
- 2 szt. suszonych liści nori
- pół awokado
- plasterek wędzonego łososia
- pół słoiczka czerwonego kawioru
- pasta wasabi
- słoiczek rożowego imbiru
- sos sojowy
Informacje o Sushi z paluszkami krabowymi
-
Jak zrobić sushi?
zadanie oczyścić smak i przygotować nasz język na dalsze kulinarne rozkosze. Zobacz przepisy na domowe sushi: Sushi maki Sushi z pieczonym łososiem Sushi z paluszkami krabowymi Sushi nigri Jak przygotować ryż do sushi?
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki