Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gołąbki ryżowe w liściach winogrona

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gołąbki ryżowe w liściach winogrona - składniki:
Gołąbki ryżowe w liściach winogrona - sposób przygotowania: Liście winogron należy umyć dokładnie, a następnie ściąć delikatnie ostrym nożem wystające części łodyg i żyłek. Tak przygotowane liście blanszować na chwilę w gorącej wodzie. Natkę pietruszki drobno posiekać, a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem i ewentualnie mięsem. Dodać do posiekanej drobno cebuli oraz przecieru pomidorowego, można również dodać czosnek (według upodobania). Do masy można dodać oliwę (ok. 1/4 szklanki) oraz sok z połówki cytryny i miętę. Bierzemy przygotowany liść, rozkładamy go na dłoni tak, aby jego matowa strona znalazła się w środku gołąbka. Nakładamy na środek około łyżki farszu (masy mielonej) i zwijamy tak, aby się nie rozpadły. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty, aby gotowana potrawa nie przepaliła się. Następnie układamy na nich ciasno nasze zrolowane gołąbki. Zalewamy lekkim bulionem (ostatecznie może być z kostki) i gotujemy ok. godziny. Sos dla gołąbek (śmietana 150 ml oraz 3 starte ząbki czosnku) dodać, a później pomieszać. Gołąbki można jeść na ciepło jak i na zimno. Do dekoracji potrawy dodałam sałatkę, oliwki oraz pokrojoną cytrynę.