Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Nadziewane bakłażany
Nadziewane bakłażany - składniki:
Nadziewane bakłażany - sposób przygotowania:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół usunąć łyżeczką pestki i cześć miąższu. Aby straciły goryczkę oprószyć solą, ostawić na 10 minut, opłukać i osuszyć.Cześć miaższu (ja użyłam miąższ z jednego bakłażana) pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek, drobno pokroić. Paprykę i papryczkę chili oczyścić, pokroić na małe kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, odrzucając pestki. Wraz z miąższem dodać do pozostałych warzyw i wszystko lekko poddusić na oliwie. Dodać ugotowany ryż, natkę pietruszki, przyprawić do smaku. Połówki bakłażana posmarować od środka oliwą. Napełnić farszem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać bulionem z warzyw. Piec 45 minut w 180 stopniach. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
- 2 bakłażany
- 100 g ryżu białego długoziarnistego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- czerwona i żółta papryka
- suszona ostra papryczka chili
- 3 pomidory
- szklanka bulionu warzywnego
- oliwa lub olejsól
- pieprz
- oregano
- słodka mielona papryka
- cukier do smaku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka
Informacje o Nadziewane bakłażany
-
Zupa za słona, makaron się rozgotował? Są na to sposoby
ryżowo-ziemniaczane Kotlety ryżowo-serowe Paprykę faszerowaną ryżem, mięsem i warzywami Pomidory faszerowane ryżem, pieczarkami i papryką Nadziewane bakłażany
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki