Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka majowa Sylwestra

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka majowa Sylwestra - składniki:
  • połowa główki sałaty lodowej
  • opakowanie 100 g rukoli
  • opakowanie 100 g sałaty tzw. dębolistnej
  • garść radicchio
  • ok. 300 g grillowanej piersi z indyka
  • ok. 250 g drobnych
  • słodkich i twardych truskawek
  • łodyga rabarbaru
  • opakowanie drobnych młodych zielonych szparagów
  • ok. 100 g mieszanki ziaren do sałatek
  • 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki syropu klonowego
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz czarny świeżo utłuczony
Sałatka majowa Sylwestra - sposób przygotowania: Zmieszać 3 łyżki syropu klonowego wymieszać z łyżką soku z cytryny i 2 łyżkami oliwy. W tej miksturze zamarynować na 20 minut sznycle z indyka, a następnie lekko posolić, popieprzyć i ugrillować. Łodygę rabarbaru obrać z łyka, pokroić na drobne / 1,5 cm / kawałeczki i macerować w łyżce syropu klonowego. Szparagi obrać z łusek oraz zdrewniałych części. Sznycle z indyka pokroić w paski. Przygotować delikatny sos: połączyć 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę wody i łyżkę syropu klonowego z odrobiną soli i 1/4 łyżeczki utłuczonego pieprzu. Wszystkie składniki wrzucić do salaterki, polać sosem i delikatnie wymieszać. Przełożyć do szklanych miseczek i posypać ziarnami.