Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Farfalle z sosem pomidorowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Farfalle z sosem pomidorowym - składniki:
  • opakowanie makaronu farfalle z pszenicy durum
  • 6 dużych dojrzałych pomidorów malinowych
  • sól i pieprz
  • dokładnie wymyta cytryna
  • 100 ml dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 10 g cukru
  • pół szklanki liści fioletowej bazylii drobno porwanych
Farfalle z sosem pomidorowym - sposób przygotowania: Pomidory obrać ze skóry. W tym celu skórkę pomidorów naciąć nożem na krzyż i na pół minuty zanurzyć we wrzącej wodzie. Natychmiast schłodzić. Z pomidorów usunąć twardą ich część i gniazda nasienne, a miąższ posiekać w drobną kostkę; najlepiej w misce, by nie stracić soku. Otrzeć skórkę z połowy cytryny i dodać do pomidorów. Do pomidorów dodać oliwę, cukier. Wymieszać dokładnie. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Schłodzić w lodówce przez przynajmniej dwie godziny. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną przez producenta. Do sosu dodać liście bazylii i podawać z makaronem.