Minestrone
- 3 ziemniaki
- 1 mała pietruszka
- 2 średnie marchewki
- kawałek korzenia selera
- 1 czerwona papryka
- garść fasolki szparagowej
- 1 mała puszka białej fasoli
- kawałeczek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kawałek pora
- kawałek kapusty
- 1 mała cukinia
- 1 puszka lub słoiczek domowych pomidorów w zalewie
- bulion
- około 120 g makaronu
- tłuszcz do smażenia
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- liść laurowy
- szczypta suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- pieprz młotkowany z kolendrą
- natka pietruszki
Informacje o Minestrone
-
Międzynarodowe menu
To najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. W skład wchodzą warzywa, głównie cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek
-
Menu dnia z solidnym gulaszem
Jeśli nie możesz dostać ładnych, dojrzałych pomidorów w sensownej cenie, wykorzystaj pomidory z puszki, takie też mają dużo likopenu (który chroni przed chorobami serca). Minestrone z selera naciowego i świeżych pomidorów 1 seler naciowy 2 kg pomidorów 1 litr bulionu drobiowego 10 g czosnku
-
Włoskie menu dnia z tradycyjnym makaronem
Minestrone możesz przygotować zarówno z fasoli suchej, świeżej, jak i z puszki. Serwuj z małym makaronem, ryżem lub grzankami. Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa 1/2 szklanki białej suchej fasoli 1 mały por gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera) 1 duża cebula
-
9 pomysłów na lekki obiad - z pysznymi warzywami!
masła usmaż jajka sadzone. Pamiętaj, że żółtko musi pozostać płynne, by móc maczać w nim szparagi. Szparagi ułóż na talerzach, na wierzch ułóż po jajku, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą smakową i od razu podawaj. Autor: Zuzanna Wiciejowska Minestrone to mieszanka jarzyn i spora dawka
-
Zdrowa i szczupła na wiosnę? Magnez Twoim sprzymierzeńcem
strączkowych. Jak smacznie dostarczyć organizmowi magnezu? Zielona zupa minestrone Składniki: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2 łodygi selera naciowego 3 średnie cukinie 25 dag świeżego szpinaku 5 łyżek oliwy extra vergine 20 dag zielonego groszku 1 duża garść
-
Zupy dookoła świata
warzywna zupa jest znana w różnych odmianach w wielu rejonach Włoch. Można do niej dodawać zarówno makaron (jak w poniższym przepisie), jak i ryż czy grzanki. Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa 1/2 szklanki białej suchej fasoli 1 mały por gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć
-
Zioło klasyk
intensywny aromat, dlatego lepiej go uprzednio ususzyć w cieniu i w miejscu przewiewnym, rozkładając gałązki na papierze. Można go wówczas przechowywać w naczyniach ze szkła lub porcelany, byle dobrze zamkniętych, żeby aromat nie uciekł. MINESTRONE DI PEPERONI E CAVOLELLA AL TIMO
-
Zupa z cukinii - pomysł na pyszny obiad
zupę na małym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na stole osobno podajemy oliwę i starty ser pecorino. UWAGA: podobnie można zrobić równie pyszną zupę minestrone, ale z młodej włoszczyzny - bez marchewki, za to z korzeniem pietruszki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki