Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Halibut na toście ze szpinakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Halibut na toście ze szpinakiem - składniki:
Halibut na toście ze szpinakiem - sposób przygotowania: Przygotowujemy sos tatarski, mieszając wszystkie składniki. Obrane ziemniaki gotujemy na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przekrajamy na połówki. Układamy halibuta na kromce pieczywa tostowego i docinamy brzegi do rozmiarów ryby. Jedną stronę pieczywa lekko nacinamy w kratkę, drugą smarujemy jajkiem i przyklejamy do przyprawionego solą i pieprzem halibuta. Na lekko rozgrzane masło kładziemy rybę (stroną z pieczywem do dołu). Gdy tost jest chrupiący i złocisty, przekładamy rybę na drugą stronę i smażymy 6-8 minut (w zależności od grubości ryby). Na drugiej patelni na 2 łyżkach masła obsmażamy na złoty kolor ziemniaki. Szpinak lekko przesmażamy na reszcie masła, doprawiamy solą i pieprzem. Sos podgrzewamy, jeżeli jest za gęsty, dodajemy trochę wody (nie doprowadzamy do wrzenia!). Na środku talerza układamy szpinak, ziemniaki, a na nich rybę - tostem do góry. Polewamy dookoła sosem.