Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczony okoń morski na szpinaku z salsą pomidorową
Pieczony okoń morski na szpinaku z salsą pomidorową - składniki:
Pieczony okoń morski na szpinaku z salsą pomidorową - sposób przygotowania:
Przygotowujemy salsę pomidorową. Pomidora (pozbawionego pestek) i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy sól, pieprz, sok z limonki, oliwę. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Rybę pozbawiamy głowy, rozcinamy na pół wzdłuż kręgosłupa z obu stron, aż do ogona (który ma trzymać oba płaty okonia). Usuwamy kręgosłup, doprawiamy rybę solą i pieprzem. Następnie zwijamy ją w rulon i zabezpieczamy wykałaczką. Pieczemy "na stojąco", w temperaturze 180°C przez 8-12 minut tuż przed podaniem - by nie wystygła. Szpinak oczyszczamy z łodyg. Na odrobinie oliwy podsmażamy lekko cebulę i czosnek, wrzucamy pokrojoną w plasterki pieczarkę. Dodajemy masło, a następnie szpinak i krótko smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę posypujemy brązowym cukrem i chwilę karmelizujemy na suchej, rozgrzanej patelni. Rybę podajemy na podsmażonym szpinaku z salsą, oliwą bazyliową i cytryną obok.
- 1 mały okoń morski (ewentualnie pstrąg) wypatroszony i ze skórą
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- garść szpinaku
- oliwa
- 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę
- 1 drobno posiekany średni ząbek czosnku
- 1 średnia pieczarka
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka bazylii zmiksowanej z odrobiną oliwy i soku z cytryny (lub gotowego pesto)
- Salsa pomidorowa: 1 duży pomidor
- 1 mała cebulka
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka oliwy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki