Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczony okoń morski na szpinaku z salsą pomidorową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczony okoń morski na szpinaku z salsą pomidorową - składniki:
  • 1 mały okoń morski (ewentualnie pstrąg) wypatroszony i ze skórą
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • garść szpinaku
  • oliwa
  • 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 drobno posiekany średni ząbek czosnku
  • 1 średnia pieczarka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka bazylii zmiksowanej z odrobiną oliwy i soku z cytryny (lub gotowego pesto)
  • Salsa pomidorowa: 1 duży pomidor
  • 1 mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka oliwy
Pieczony okoń morski na szpinaku z salsą pomidorową - sposób przygotowania: Przygotowujemy salsę pomidorową. Pomidora (pozbawionego pestek) i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy sól, pieprz, sok z limonki, oliwę. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Rybę pozbawiamy głowy, rozcinamy na pół wzdłuż kręgosłupa z obu stron, aż do ogona (który ma trzymać oba płaty okonia). Usuwamy kręgosłup, doprawiamy rybę solą i pieprzem. Następnie zwijamy ją w rulon i zabezpieczamy wykałaczką. Pieczemy "na stojąco", w temperaturze 180°C przez 8-12 minut tuż przed podaniem - by nie wystygła. Szpinak oczyszczamy z łodyg. Na odrobinie oliwy podsmażamy lekko cebulę i czosnek, wrzucamy pokrojoną w plasterki pieczarkę. Dodajemy masło, a następnie szpinak i krótko smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę posypujemy brązowym cukrem i chwilę karmelizujemy na suchej, rozgrzanej patelni. Rybę podajemy na podsmażonym szpinaku z salsą, oliwą bazyliową i cytryną obok.