Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rostbef

Autor
A A A
  • Rostbef

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Rostbef - składniki:
  • 1 kg rostbefu
  • 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Rostbef - sposób przygotowania: Zamarynuj mięso: oczyszczone, umyte i osuszone mięso przełóż do szczelnej plastikowej torebki, zalej winem, dokładnie zawiąż torebkę i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij mięso z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, na dużym ogniu obsmaż rostbef przez ok. ok.2-3 min z każdej strony. Zawartość patelni przełóż na brytfankę. Wstaw ją do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz 25 min. Upieczone mięso wyjmij na deskę i odstaw do ostygnięcia. Podawaj pokrojone w cieniutkie plasterki (mięso powinno być różowe w środku) z dowolnymi sosami lub dipami (patrz przepisy poniżej lub na www.palcelizac.gazeta.pl) oraz miksem sałat.

Informacje o Rostbef

  • Kiedyś łosoś i rostbef, dziś hot dogi i klopsiki. Dlaczego tak bardzo kochamy jedzenie z IKEA?

    Kiedyś łosoś i <strong>rostbef</strong>, dziś hot dogi i klopsiki. Dlaczego tak bardzo kochamy jedzenie z IKEA?

    , których jemy 10 razy mniej niż klopsików mięsnych (2 544 008 rocznie). Łosoś, krewetki i krwisty rostbef Okazuje się jednak, że nasze gusta względem dań serwowanych w IKEA zmieniały się w czasie. W latach 90., gdy szwedzki gigant wkroczył do kraju nad Wisłą, flagowym daniem, oprócz nieśmiertelnych

  • I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

    I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

    Sałatka z rostbefem w sosie chrzanowym Składniki: 4-6 cienkich plastrów rostbefu 250 g mieszanki sałat lub sałata rzymska, porwana na kawałki garść pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu 1 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz sok z cytryny Przygotuj

  • Wół lubi słodkie

    Wół lubi słodkie

    Rostbef w cukrze trzcinowym i żurawinie 1,5 kg ładnego wołowego rostbefu (najlepszy będzie ze zwierzęcia rasy mięsnej, a nie mlecznej)   100 ml oleju  

  • Menu dnia z pysznymi stekami

    Menu dnia z pysznymi stekami

    . Wymieszać, posypać cebulką. Autor: Marta Gessler Do przygotowania steków wykorzystaj dobrej jakości polędwicę wołową lub rostbef. Zobacz przepis na Steki z rozmarynem Chrupiące ciasteczka z orzechowym nadzieniem, w sam raz do popołudniowej kawy. A co najważniejsze - dzięki wykorzystaniu gotowego

  • Nowość w IKEA: wegetariańskie hot-dogi. Są w sklepach w całej Polsce. Z czego powstają "parówki" i ile kosztują?

    Nowość w IKEA: wegetariańskie hot-dogi. Są w sklepach w całej Polsce. Z czego powstają "parówki" i ile kosztują?

    prażonej cebulki i kwaśnego ogórka. Do tego ketchup, musztarda i można zajadać. Czytaj również: Kiedyś łosoś i rostbef, dziś hot dogi i klopsiki. Dlaczego tak bardzo kochamy jedzenie z IKEA? Wege hot dogi - nadchodzi nowe Przedstawiciele firmy postanowili wyjść naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i

  • Wołowina dla zuchwałych - byliśmy na kolacji degustacyjnej w Ed Red. Jak było?

    Wołowina dla zuchwałych - byliśmy na kolacji degustacyjnej w Ed Red. Jak było?

    smakowych. Na początek ultrasezonowany rostbef  Kolacje rozpoczął dojrzały zawodnik – czyli ultrasezonowany rostbef. 10 miesięcy leżakowania zrobiło swoje, bo mięso miało niesamowitą konsystencję. Plastry, które nam podano były delikatne i kruche zarazem. Zupełnie nie przypominały w smaku i

  • Stek porad na temat pysznych steków z grilla!

    Stek  porad na temat pysznych steków z grilla!

    Pytanie pierwsze - jakie mięso? Z pewnością pierwsza na myśl o stekach przychodzi nam polędwica. Jednak trzeba pamiętać, że na ruszcie równie dobrze sprawdzą się te części mięsa, które powszechnie nie są tak doceniane, jak: rostbef, antrykot czy ligawa

  • Beerpairing, czyli jak dobierać piwo do jedzenia?

    Beerpairing, czyli jak dobierać piwo do jedzenia?

    pszenicznego. Lekkie przystawki, dania drobiowe, indyjskie curry, oraz lekkie dania rybne również nie zakłócą pszenicznej delikatności. Boczek nadziewany śliwkami, kanapki z mortadelą i ogórkiem, ruloniki z szynki, lub smażonego rostbefu to klasyka gatunku, jeżeli chodzi o przekąski na przyjęciach, a