Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Polędwica wołowa z sosem piwno-miodowym
Polędwica wołowa z sosem piwno-miodowym - składniki:
Polędwica wołowa z sosem piwno-miodowym - sposób przygotowania:
dla 4 osób
Umyte i osuszone mięso zamarynuj we wszystkich połączonych składnikach marynaty i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Przygotuj sos: w rondelku zagotuj piwo z szalotką, czosnkiem, rozmarynem i imbirem. Gdy 2/3 płynu odparuje, dodaj miód, ponownie zagotuj, a następnie przecedź sos przez sito.
Przygotuj purée: na rozgrzanym oleju i maśle obsmaż szalotkę i borowiki, dodaj śmietanę i przetarte ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj.
Medaliony wyjmij z marynaty i obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej - mięso jest najlepsze, gdy jest krwiste w środku.
Polędwicę podawaj polaną sosem z ciepłym purée ziemniaczanym z borowikami.
- 8 medalionów z polędwicy wołowej każdy o wadze ok. 100 g
- marynata:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego cząbru
- kilka jagód jałowca
- sól
- grubo mielony czarny pieprz
- purée:
- 400 g ugotowanych i przetartych ziemniaków
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka masła
- 2 pokrojone w kostkę szalotki
- 100 g ugotowanych i pokrojonych w paski borowików (najlepiej samych kapeluszy)
- 2 łyżki śmietany 30 proc.
- starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz biały mielony
- sos:
- 1 mała butelka niepasteryzowanego piwa pszenicznego
- 1 pokrojona w kostkę szalotka
- 1 pokrojony w plastry ząbek czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki miodu spadziowego jodłowego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki