Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Podudzia drobiowe duszone z ogonówką i piwem
Podudzia drobiowe duszone z ogonówką i piwem - składniki:
Podudzia drobiowe duszone z ogonówką i piwem - sposób przygotowania:
dla 4 osób
Umyte i osuszone podudzia zamarynuj przez 2-4 godziny w oleju rzepakowym z gałązkami tymianku, czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie mięso oprósz mąką i obsmaż na złoty kolor. Do tak przygotowanej kury dodaj cebulę, pieczarki, wędzonkę i seler, całość duś około 10 minut. Dolej piwo i bulion, następnie duś pod przykryciem do miękkości.
Przygotuj marchew: marchewki obierz i z szalotkami gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez jakieś 5 minut, a następnie odcedź. Na rozgrzanym maśle podsmaż marchew z szalotkami i orzechy. Całość smaż przez chwilę, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj miód i ocet jabłkowy, odstaw w ciepłe miejsce.
Pod koniec duszenia kury wlej do rondla nalewkę, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku.
Aromatyczne podudzia podawaj ze słodką, młodą marchewką i gotowanymi ziemniakami.
- 8 podudzi z kością z kury zielononóżki
- 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 8 obranych i posiekanych szalotek
- 200 g brunatnych pieczarek bez nóżek
- 100 g pokrojonej w kostkę wędzonej ogonówki
- 1 obrana i pokrojona w plastry łodyga selera naciowego
- 2 butelki piwa malinowego
- 500 ml bulionu z kury
- 100 ml nalewki porzeczkowej
- 1 pęczek natki pietruszki sól morska
- grubo mielony czarny pieprz
- glazurowana marchew:
- 12 młodych marchwi
- 12 obranych szalotek
- 1 łyżka masła
- 1 garść łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- grubo mielony czarny pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki