Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Podudzia drobiowe duszone z ogonówką i piwem

Autor
A A A
  • Podudzia drobiowe duszone z ogonówką i piwem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Podudzia drobiowe duszone z ogonówką i piwem - składniki:
Podudzia drobiowe duszone z ogonówką i piwem - sposób przygotowania: dla 4 osób Umyte i osuszone podudzia zamarynuj przez 2-4 godziny w oleju rzepakowym z gałązkami tymianku, czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie mięso oprósz mąką i obsmaż na złoty kolor. Do tak przygotowanej kury dodaj cebulę, pieczarki, wędzonkę i seler, całość duś około 10 minut. Dolej piwo i bulion, następnie duś pod przykryciem do miękkości. Przygotuj marchew: marchewki obierz i z szalotkami gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez jakieś 5 minut, a następnie odcedź. Na rozgrzanym maśle podsmaż marchew z szalotkami i orzechy. Całość smaż przez chwilę, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj miód i ocet jabłkowy, odstaw w ciepłe miejsce. Pod koniec duszenia kury wlej do rondla nalewkę, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku. Aromatyczne podudzia podawaj ze słodką, młodą marchewką i gotowanymi ziemniakami.