Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Perliczka duszona w piwie

Autor
A A A
  • Perliczka duszona w piwie

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Perliczka duszona w piwie - składniki:
  • 8 udek z perliczki z kością i skórą
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 30 g suszonych smardzów
  • 200 g umytych i osuszonych oraz pokrojonych w plastry czarnych pieczarek
  • 4 pokrojone w kostkę szalotki
  • 1 posiekany por (tylko biała część)
  • 200 ml piwa ciemnozłotego
  • 400 ml śmietany 30 proc.
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól morska
  • grubo mielony czarny pieprz
Perliczka duszona w piwie - sposób przygotowania: dla 4 osób Smardze namocz w 300 ml letniej wody, odstaw na 1,5 godziny. Wodę pozostałą z moczenia grzybów przelej przez gazę, aby usunąć piasek, a grzyby umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Udka z perliczki oprósz solą i pieprzem, obsmaż na oleju i maśle na złoty kolor, następnie dodaj szalotkę, pora, smardze oraz pieczarki i całość usmaż. Dopraw solą, pieprzem i gałązkami tymianku, dolej piwo i wodę pozostałą z moczenia grzybów. Tak przygotowaną perliczkę duś pod przykryciem do miękkości, pod koniec dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku.