Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pączki weneckie

Autor
A A A
  • Pączki weneckie

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Pączki weneckie - składniki:
Pączki weneckie - sposób przygotowania: Fritole - przysmak karnawałowy popularny we Włoszech kiedyś sprzedawany na ulicach. Rodzynki namocz w wodzie, aż zmiękną, odsącz. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, jajko, drożdże i rodzynki. Wyrabiaj gładkie ciasto, stopniowo dolewając mleka. Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, jedną łyżką nabieraj porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwaj je do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smaż z obu stron na jasnobrązowy kolor. Odsącz na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!

Informacje o Pączki weneckie

  • Tłusty czwartek - święto pączka

    Tłusty czwartek - święto pączka

    kruche, czy bardziej chrupiące i twarde faworki, możesz wybrać inny przepis. Poszukiwaczom nowych smaków na tłusty czwartek polecamy też wypróbowanie przepisów na pączki weneckie, włoskie pączki z ricottą lub pączki pieczone.

  • Pączki na 7 sposobów - przepisy na tłusty czwartek

    Pączki na 7 sposobów - przepisy na tłusty czwartek

    ten przepis możesz je robić cały rok: faworki zwykłe i kokardki Pączki hiszpańskie zwane również gniazdkami lub pączkami weneckimi przygotowuje się nie z ciasta drożdżowego, a parzonego (takiego, jak na ptysie czy eklerki). Będą doskonałe z cytrynowym lukrem. Składniki: 170 g margaryny (około 2