Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z mięsem i skwarkami

Autor
A A A
  • Pierogi z mięsem i skwarkami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Pierogi z mięsem i skwarkami - składniki:
Pierogi z mięsem i skwarkami - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: wszystkie składniki połącz w misce i zagnieć ciasto - powinno być elastyczne i dość sprężyste. Jeśli jest za twarde - dolej wody, jeśli za rzadkie - podsyp mąką. Przygotuj farsz: na patelni rozgrzej oliwę z masłem i przesmaż drobno posiekaną cebulę, aż się lekko zrumieni, zdejmij z ognia i lekko przestudź. Przełóż do miski z mięsem, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przygotowane ciasto rozwałkuj partiami na cienkie placki i szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółeczka. Na środek każdego placka łyżeczką nakładaj farsz i dokładnie sklejaj pierożki. Gotowe pierogi ułóż na tacce wysypanej mąką i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły. Gotuj je partiami w osolonym wrzątku - od momentu, aż wypłyną jeszcze około 1 minuty. Przygotuj skwarki: słoninę pokrój w niewielką kostkę, przełóż na patelnię i smaż, aż tłuszcz się wytopi, a skwarki zrumienią. Pierogi podawaj na gorąco polane skwarkami lub przyrumienioną cebulką i surówką z kapusty kiszonej i marchewki. Rada: skwarki i smalec przelane do kamionkowego naczynia możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
4 sposoby na zawijanie pierogów