Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa z białych warzyw z oliwą truflową
Zupa z białych warzyw z oliwą truflową - składniki:
Zupa z białych warzyw z oliwą truflową - sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę. Smażyć, mieszając, aż zmięknie, ok. 5 min. Dodać por pokrojony w kawałki, czosnek i pół łyżeczki soli. Wymieszać i smażyć, aż por zmięknie. u Dodać ziemniaki, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę, doprawić solą. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować 40 min, aż ziemniaki będą się rozpadać. Pod koniec gotowania dodać kalafior (może być mrożony) lub szparagi i gotować jeszcze 5 min. Zupę zmiksować w blenderze. Przetrzeć przez sito i jeszcze raz podgrzać z mlekiem. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać do miski, polać łyżeczką oliwy truflowej, posypać pestkami. Dekorować listkami natki pietruszki.
- łyżka oliwy z oliwek
- średnia cebula pokrojona w piórka
- średni por (część tylko biała i jasnozielona)
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 średnie korzenie pietruszki
- mały seler
- 1/3 pęczka szparagów lub 1/3 kalafiora
- 1.5 l wody
- 250 ml mleka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa truflowa
- różne ziarna i pestki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki