Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sajgonki po mazursku
Sajgonki po mazursku - składniki:
Sajgonki po mazursku - sposób przygotowania:
Dymkę ze szczypiorem drobno pokroić. Marchew można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami lub pokroić w cienkie paseczki. W misce wymieszać mięso wieprzowe z rozgniecionym czosnkiem, dymką, marchewką. Dodać sos rybny, jajko (opcjonalnie), świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Placki ryżowe pojedynczo maczać w misce z letnią wodą, aż zmiękną. Delikatnie wyjąć z wody i położyć na lnianej ściereczce. Na brzegu placka kłaść 2 łyżki uformowanego farszu. Zrolować, jednocześnie zakładając do środka boki placka. Roztrzepanym jajkiem smarować zawinięty brzeg. Docisnąć, aby brzeg się przykleił. Czynność powtórzyć. Powinno powstać około 12 sajgonek. Podgrzać olej w rondlu o wysokiej ściance, żeby podczas smażenia sajgonki były przykryte. Olej powinien być wystarczająco gorący, żeby podczas smażenia sajgonki nie przesiąkły za mocno tłuszczem, i nie za gorący, żeby się nie spaliły. Sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając kawałek placka - powinien zacząć się smażyć od razu. Smażyć po 4 sztuki, żeby temperatura oleju nie spadła po wrzuceniu za dużej ilości sajgonek. Odsączyć w papierowym ręczniku. Podawać ciepłe z sosem słodko-kwaśnym z chili.
- 12 placków ryżowych
- 250 g zmielonego mięsa wieprzowego
- 2 dymki
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- olej roślinny do smażenia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki