Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta z jagodami
Tarta z jagodami - składniki:
Tarta z jagodami - sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem. Wlać żółtko ubite z 2 łyżkami zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, schłodzić. Zimnym szybko wylepić dno i boki formy do pieczenia tarty, schłodzić. Przykryć ciasto pergaminem, posypać grochem, piec 25 min w 180°C. Usunąć pergamin i groch, piec ciasto 5- 10 min. Składniki kremu zmiksować. Jagody rozłożyć na podpieczonym spodzie, zalać kremem i piec 30- 35 min w tej samej temp. Zimne ciasto udekorować owocami i cukrem pudrem.
- Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 10 dag schłodzonego masła
- żółtko
- szczypta soli
- suchy groch
- fasola albo ryż do obciążenia ciasta podczas pieczenia. Do wyłożenia na cieście: 2 szklanki czarnych jagód. Krem:
- szklanka maślanki
- 3 duże żółtka
- 4 łyżki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- po łyżce soku i skórki otartej z cytryny
- 5 dag masła
- kilka kropli olejku waniliowego
- szczypta soli. Do dekoracji: cukier puder
- jagody i jeżyny
Mini tarty dla każdego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki