Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cannelloni nadziewane mięsem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cannelloni nadziewane mięsem - składniki:
  • 12 płatów lasagne
  • po 25 dag cielęciny i wieprzowiny
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 10 dag tartego parmezanu
  • jajko
  • 10 listków bazylii
  • pół łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 2 szklanki bulionu z kury
  • 5 dag masła
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka mąki
  • pieprz i sól
  • po szklance sosu pomidorowego z bazylią i beszamelowego
Cannelloni nadziewane mięsem - sposób przygotowania: Lazanie ugotować jak w przepisie na cannelloni po sorencku. Pokrojone w kostkę mięso i wątróbkę oprószyć mąką i podsmażyć na oliwie. Na pozostałej na patelni oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko przełożyć do rondla i dusić na małym ogniu około godziny, kilka razy podlewając bulionem. Lekko ostudzone mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, dodać roztopione masło, jajko, pokrojoną bazylię, pieprz i sól, starannie wyrobić dłonią (farsz powinien być ścisły). Posmarowane farszem płaty ciasta zwinąć w rulony, zaczynając od krótszego boku, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, starannie przykryć cały wierzch beszamelem, a potem sosem pomidorowym, posypać parmezanem. Zapiekać 30-40 min w temperaturze 180-200°C.