Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z serem pleśniowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z serem pleśniowym - składniki:
  • Ciasto:
  • dowolne podstawowe lub ziemniaczane
  • Farsz:
  • 35-40 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol albo roquefort)
  • strąk czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
  • duża garść zdrowych liści szpinaku
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • łyżka oleju
  • pieprz
Pierogi z serem pleśniowym - sposób przygotowania: Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, posiekać i smażyć 10 min na oleju. Pod koniec dołożyć umyty, osuszony i posiekany szpinak. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzoną papryką i szpinakiem oraz z orzechami. Jeśli trzeba, zagęścić farsz tartą bułką i doprawić pieprzem. Nakładać po łyżeczce na małe placuszki, składać na pół, zlepiać brzegi i porcjami gotować, aż wypłyną. Podawać polane masłem. Ziemniaczane smażyć.
4 sposoby na zawijanie pierogów

Informacje o Pierogi z serem pleśniowym

  • Menu dnia pełne smaku

    Menu dnia pełne smaku

    STALGAST Patelnia grillowa do smażenia w okazje.info Ser pleśniowy sprawdzi się jako farsz zarówno do mięsa drobiowego, jak i wieprzowego (zobacz na przykład przepis na schabowe z serem pleśniowym, bazylią i czosnkiem ). tym, którzy nie jedzą mięsa polecamy natomiast pierogi z serem