Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bulion grzybowy z gryczanymi pierożkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bulion grzybowy z gryczanymi pierożkami - składniki:
  • 500 g mrożonych podgrzybków
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1.5 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • pasta truflowa
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz Ciasto na pierogi:
  • 0.5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 1.5-2 szklanki gorącej wody
  • Nadzienie:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • świeży lubczyk
Bulion grzybowy z gryczanymi pierożkami - sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać grzyby i czosnek. Zwiększyć ogień, smażyć ok. 10 min, aż grzyby się podsmażą, doprawić pieprzem i solą. Połączyć zawartość patelni z bulionem. Gotować ok. 30 min, odcedzić. Bulion pozostawić klarowny. Zagnieść ciasto na pierogi: usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać sól, olej i 1 szklankę dość ciepłej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde, dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny, by dojrzało w temperaturze pokojowej. Zrobić nadzienie: cebulę usmażyć na rumiano na oliwie, dodać kaszę i lubczyk, doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Dodać kwaśną śmietanę, by masa się połączyła. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Podsypać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać nieduże krążki i lepić pierogi z nadzieniem z kaszy. Pierogi wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą. Kiedy woda znów zacznie wrzeć, zamieszać delikatnie i gotować, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotować jeszcze chwilę i odcedzić. Podawać pierogi w bulionie grzybowym.