Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bulion grzybowy z gryczanymi pierożkami
Bulion grzybowy z gryczanymi pierożkami - składniki:
Bulion grzybowy z gryczanymi pierożkami - sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać grzyby i czosnek.
Zwiększyć ogień, smażyć ok. 10 min, aż grzyby się podsmażą, doprawić pieprzem i solą. Połączyć zawartość patelni z bulionem. Gotować ok. 30 min, odcedzić. Bulion pozostawić klarowny. Zagnieść ciasto na pierogi: usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać sól, olej i 1 szklankę dość ciepłej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde, dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny, by dojrzało w temperaturze pokojowej. Zrobić nadzienie: cebulę usmażyć na rumiano na oliwie, dodać kaszę i lubczyk, doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Dodać kwaśną śmietanę, by masa się połączyła. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Podsypać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać nieduże krążki i lepić pierogi z nadzieniem z kaszy. Pierogi wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą. Kiedy woda znów zacznie wrzeć, zamieszać delikatnie i gotować, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotować jeszcze chwilę i odcedzić. Podawać pierogi w bulionie grzybowym.
- 500 g mrożonych podgrzybków
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1.5 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- pasta truflowa
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz Ciasto na pierogi:
- 0.5 kg mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól
- 1.5-2 szklanki gorącej wody
- Nadzienie:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej palonej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- świeży lubczyk
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki