Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa z mulami i słodką papryką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa z mulami i słodką papryką - składniki:
Zupa z mulami i słodką papryką - sposób przygotowania: Szafran namoczyć w odrobinie ciepłej wody. Zagotować wino z wodą, dodać mule, potrząsnąć przykrytym garnkiem kilka razy i kiedy mule otworzą się, zdjąć je z ognia. Odcedzić, osobno zachować płyn, osobno mule, skorupy wyrzucić, zostawiając kilka do dekoracji. Na oliwie zeszklić cebulę, usmażyć do miękkości marchewkę i seler, wlać brandy, dodać listek laurowy i czosnek. Po chwili dodać pomidory, dusić, aż się rozpadną. Wlać do warzyw płyn z gotowania muli i dodać szafran, doprawić. Zmiksować, jeśli zupa jest za rzadka, można dodać przyrumienioną bułkę. Podawać z mięsem muli.