Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Roladki z bakłażana z mozzarellą, anchois, kaparami z sosem pomidorowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Roladki z bakłażana z mozzarellą, anchois, kaparami z sosem pomidorowym - składniki:
Roladki z bakłażana z mozzarellą, anchois, kaparami z sosem pomidorowym - sposób przygotowania: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę umyj, osusz i posiekaj. Na patelnię wlej pulpę, dodaj cebulę, bazylię (odłóż kilka listków do dekoracji), natkę i dolej niewielką ilość wody. Całość duś bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez 7 minut. Mozzarellę pokrój w słupki, anchois odsącz z oleju. Umytego i osuszonego bakłażana pokrój wzdłuż w 12 cienkich plasterków, oprósz solą i odstaw na kilka minut. Gdy puści sok, osusz go ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmaż bakłażana z obu stron przez 2 minuty, aby warzywo pozostało lekko twarde. Na każdym plastrze bakłażana ułóż po jednym: kawałku sera, kaparze i fileciku anchois, ewentualnie dopraw solą. Bakłażana zwiń w roladkę. Tak samo przygotuj pozostałe plastry bakłażana. Gotowy sos pomidorowy wyłóż na talerze i na nim ułóż roladki. Udekoruj bazylią i skrop oliwą.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka