Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta z creme pâtissiere i owocami
Tarta z creme pâtissiere i owocami - składniki:
Tarta z creme pâtissiere i owocami - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem i solą. Nożem posiekaj masło z mąką, następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto. Dodaj tyle wody, aby było elastyczne. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wyłóż ciastem natłuszczoną masłem formę do tart o średnicy 26 cm (lub małe foremki do tartaletek). Wystające brzegi ciasta odetnij za pomocą wałka.
Widelcem ponakłuwaj dno tarty, wyłóż ją folią aluminiową i obciąż fasolą lub specjalnymi ciężarkami. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz 10-15 minut (w przypadku małych tartaletek - 10 minut). Wyjmij z pieca, ostrożnie zdejmij folię z obciążeniem i ponownie wstaw do pieca. Piecz bez przykrycia 5-6 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Wyjmij i ostudź.
Ubij żółtka z cukrem na gładką, pulchną masę, następnie dodaj mąki i dokładnie ubij. W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko i ostrożnie, nie przerywając ubijania, przelej do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj.
Całość przelej z powrotem do rondla i zagotuj, mieszając, aż zacznie bąblować. Zmniejsz ogień i gotuj, aż masa będzie gęsta. Zdejmij z ognia i odstaw, żeby trochę przestygła. Jeśli powstaną grudki, przetrzyj masę przez sito.
Na upieczoną tartę (lub tartaletki) wyłóż krem i udekoruj dowolnymi owocami. Opcjonalnie posmaruj glazurą.
Rady: creme patissiere możesz też użyć do napełnienia eklerek (patrz: Szkoła pieczenia). Gotową tartę możesz pokryć glazurą przygotowaną z galaretki lub dżemu morelowego. Tartę przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.
- ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 kostki (100 g) zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki zimnej wody
- creme patisserie:
- 6 dużych żółtek
- 600 ml mleka
- 100 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- dowolne świeże owoce sezonowe (brzoskwinia
- ananas
- truskawka
- malina
- winogrona etc.) lub z puszki
Mini tarty dla każdego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki