Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dwie rolady "buche"

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dwie rolady "buche" - składniki:
Dwie rolady "buche" - sposób przygotowania: Przygotuj biszkopt: przygotuj blachę z 16-cm rantem wyłożoną papierem do pieczenia. Roztop połamaną czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (najniższa moc, czas co 20 sekund). Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z połową cukru pudru na puszystą masę. Białka ubij i stopniowo dodaj pozostały cukier, aż otrzymasz sztywną pianę. Następnie do żółtek dodaj 1/3 porcji piany i delikatnie wymieszaj. Stopniowo, cały czas mieszając masę, dodaj roztopioną czekoladę. Na koniec zaś pozostałą pianę i delikatnie połącz składniki. Za pomocą rękawa cukierniczego przełóż masę do rantu i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 20 minut, wyjmij i ostudź. Nie wyjmuj go z rantu. Przygotuj mus: zaparz herbatę z tymiankiem i odstaw na godzinę. Mleko ze śmietaną zagotuj i dodaj odcedzony napar z herbaty i tymianku. Pokruszoną czekoladę zalej 1/3 gorącego roztworu mlecznego i wymieszaj, dolej kolejną 1/3 płynu, wymieszaj i na koniec dodaj ostatnią część. Mieszaj, aż otrzymasz czekoladowo-herbaciany ganasz. Dodaj połowę bitej śmietany i energicznie wymieszaj trzepaczką. Drugą część śmietany delikatnie wmieszaj za pomocą plakietki. Przygotuj roladę: formy do rolady są przystosowane do tzw. składania tortów "do góry nogami". Najpierw wlej połowę musu czekoladowego, dokładnie rozprowadzając go na ściankach formy. Następnie przełóż częścią biszkoptu, uzupełnij pozostałą częścią musu i na wierzch ułóż resztę biszkoptu (który w efekcie końcowym znajdzie się na spodzie rolady). Tak przygotowaną roladę wstaw na noc do zamrażarki. Następnego dnia przygotuj glazurę według przepisu na Tort kardamonowy z chrupką i dokładnie oblej nią podzieloną na dwie roladę. Udekoruj według uznania. Rady: - forma na roladę ma 8 x 40 cm ? gotową roladę można przeciąć na pół i udekorować osobno dwa torciki; - jeśli chcesz podkreślić czekoladowy smak w torcie, biszkopt czekoladowy zastąp warstwą brownie; - foremki będą łatwiej odchodzić od powierzchni tortu, jeśli wcześniej rant natłuścisz warstwą oleju i oprószysz cukrem pudrem. Profesjonaliści używają do tego celu specjalistycznych folii rantowych. W domowych warunkach olej z cukrem pudrem będzie równie efektywny.