Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krem z kukurydzy z lodami waniliowymi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krem z kukurydzy z lodami waniliowymi - składniki:
Krem z kukurydzy z lodami waniliowymi - sposób przygotowania: Przygotuj krem z kukurydzy: śmietankę zagotuj, w trakcie gotowania dodaj kostkę drobiową oraz kukurydzę. Gotuj nie dłużej niż 1-2 minuty na wolnym ogniu, zdejmij z ognia i ostrożnie zmiksuj. Przygotuj piankę z karmelu: na patelnię wsyp cukier, a gdy zacznie się karmelizować dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się karmelu. Zdejmij z ognia, dodaj miękkie masło i bardzo ostrożnie miksuj, aż otrzymasz piankę. Nałóż tuż przed podaniem na ciepły krem z kukurydzy. Przygotuj warzywa: zielone części pora pokrój w bardzo cienkie paseczki. Na patelni lub w rondelku rozpuść cukier w niewielkiej ilości wody, w której sparz pokrojone młode pory. Plasterki marchewki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 60-70 st. C i wysusz na chrupki. Do szklanych kieliszków wlej gorący krem kukurydziany, delikatnie nałóż na wierzch piankę z karmelu, na nią sparzone pory i udekoruj wąsami szczypiorku. Kieliszek z zupą postaw na talerzu, obok kieliszka nałóż kulkę lodów w którą wbij czips z marchewki. (dla 4 osób)