Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak po japońsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak po japońsku - składniki:
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 4 filety z piersi kurczaka (bez skóry i kości) pokrojone w poprzek na paski
  • 2 cebule dymki drobno pokrojone do przybrania
  • Glazura:
  • 75 ml ciemnego sosu sojowego
  • 75 ml wina ryżowego lub półwytrawnego sherry
  • 3 łyżki gruboziarnistego cukru
Kurczak po japońsku - sposób przygotowania: Sos sojowy, wino ryżowe lub sherry oraz cukier wymieszać w małym rondelku. Gotować na małym ogniu około 3 minut, aż cały cukier dokładnie się rozpuści. Olej rozgrzać w woku, dodać mięso i smażyć 3-5 minut, aż lekko się przyrumieni. Wlać przygotowaną glazurę. Mięso podgrzewać 5 minut, odwracając je od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje. Miękkie, pokryte glazurą paski mięsa podawać z ryżem, przybrane pokrojoną cebulą dymką.