Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasta z pieczonych papryk i orzechów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasta z pieczonych papryk i orzechów - składniki:
Pasta z pieczonych papryk i orzechów - sposób przygotowania: Upiecz papryki: umyte papryki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz, obracając papryki od czasu do czasu, aż skórka sczernieje (ok. 30 minut). Wyjmij z pieca, papryki włóż do torebki foliowej, zawiń i odstaw na ok. 10-15 minut. Po tym czasie obierz papryki ze skóry i usuń gniazda nasienne. Orzechy upraż na suchej patelni, przestudź. Przestudzone papryki bez skórki przełóż do malaksera, dodaj pokruszony miąższ z bułki, orzechy, ocet winny, kumin, dopraw wędzoną papryką, solą i pieprzem kajeńskim. Niezbyt dokładnie zmiksuj, następnie stopniowo zacznij dolewać oliwę i miksuj dalej. Pastę podawaj z chrupiącą bagietką, tostami, wytrawnymi ciasteczkami etc. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.
Pasta śniadaniowa z marchewek. Sześciopak wyrabiamy w kuchni!