Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pasta z pieczonych papryk i orzechów
Pasta z pieczonych papryk i orzechów - składniki:
Pasta z pieczonych papryk i orzechów - sposób przygotowania:
Upiecz papryki: umyte papryki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz, obracając papryki od czasu do czasu, aż skórka sczernieje (ok. 30 minut). Wyjmij z pieca, papryki włóż do torebki foliowej, zawiń i odstaw na ok. 10-15 minut. Po tym czasie obierz papryki ze skóry i usuń gniazda nasienne.
Orzechy upraż na suchej patelni, przestudź.
Przestudzone papryki bez skórki przełóż do malaksera, dodaj pokruszony miąższ z bułki, orzechy, ocet winny, kumin, dopraw wędzoną papryką, solą i pieprzem kajeńskim. Niezbyt dokładnie zmiksuj, następnie stopniowo zacznij dolewać oliwę i miksuj dalej.
Pastę podawaj z chrupiącą bagietką, tostami, wytrawnymi ciasteczkami etc.
Przechowuj w lodówce 2-3 dni.
- 5 czerwonych papryk
- 1 bułka pszenna (kajzerka)
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- wędzona papryka w proszku
- sól
- pieprz kajeński
Pasta śniadaniowa z marchewek. Sześciopak wyrabiamy w kuchni!
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki