Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tartaletki z morelami
Tartaletki z morelami - składniki:
Tartaletki z morelami - sposób przygotowania:
Morele umyj, osusz, usuń pestki i pokrój owoce w ćwiartki.
Do miski przesiej mąkę, dodaj migdały, cukier i masło w kawałkach. Rozetrzyj palcami, aby konsystencja przypominała mokry piasek, następnie dodaj jajko i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Foremki do tartaletek o średnicy 10 cm lekko natłuść. Ciasto podziel na 6 części, rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Dna ponakłuwaj widelcem, ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciężarki lub suchą fasolę. Tak obciążone foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i podpiekaj 8-10 minut, a następnie usuń papier z obciążeniem (nie wyłączaj piekarnika).
Przygotuj farsz: serek wymieszaj z wanilią, jajkiem, cukrem i śmietanką na gładką masę (możesz użyć miksera). Rozdziel ją między podpieczone foremki, rozłóż na wierzchu morele i wstaw tartaletki do piekarnika. Piecz 25-30 minut, w tym czasie masa powinna się ściąć.
Podawaj na ciepło.
- ciasto:
- 1 szklanka i 2 łyżki (185 g) mąki pszennej
- 4/5 szklanki (90 g) mielonych migdałów
- 5 łyżek (40 g) cukru pudru
- 2/3 kostki (130 g) zimnego masła
- 1 jajko
- farsz:
- 200 g białego kremowego serka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 jajka
- 1 szklanka (ok. 100 g) cukru pudru
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30 proc.
- 400 g dojrzałych moreli
- 1-2 łyżeczki masła do natłuszczenia foremek
Mini tarty dla każdego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki